ADHD sau DEFICITUL DE ATENTIE

Ce este deficitul de atentie?

Deficitul de atentie sau ADHD,  reprezinta un „defect” neurologic, datorat structurii particulare si chimiei creierului si se manifesta prin incapacitatea copilului de a se concentra pe o sarcina sau activitate, hiperactivitate – este foarte dinamic si deseori actioneaza fara sa gandeasca, temperament dificil sau abilitati sociale scazute. Se estimeaza ca aproximativ 3-5% dintre copiii care merg la scoala sufera de deficit de atentie. Acesta poate persista la maturitate la aproximativ 10-50% dintre indivizi. Cauzele nu sunt cunoscute, dar una din teorii presupune ca unii oameni nu au destule neurotransmisii care sa controleze comportamentul. Deseori, deficitul de atentie este genetic.

DHD sau deficit de atentie

 Cum recunoastem deficitul de atentie?

Baietii sunt de trei ori mai mult expusi decat fetele. Caracteristicile pe care le puteti  observa sunt:

  • Neliniste continua;
  • Vorbit prea tare;
  • Interuperea celorlalti;
  • Dificultati in urmarea instructiunilor;
  • Uitare si neatentie;
  • Lipsa organizarii si incapacitatea de a da atentie detaliilor;
  • Interventia intr-un moment total nepotrivit;
  • Dificultati in mentinerea atentiei;
  • Incapacitatea de a urmari cererile si de a termina temele.

Diagnosticarea deficitului de atentie este esentiala pentru a ajuta la intelegerea problemei si se realizeaza cu ajutorul profesorilor, parintilor si medicilor. Ar putea include evaluare medicala si cognitiva sau analiza situatiei scolare.
Limbajul si vorbirea sunt si ele vizate. Deficitul de atentie este deseori insotit si de alte tulburari emotionale.

Copilul cu deficit de atentie poate fugi, se poate catara sau poate fi extrem de agitat atunci cand nu este cazul. Nivelul de neliniste si hiperactivitate compromite rutina zilnica.

 Tratamentul deficitului de atentie

Unui asemenea copil ii este permisa invatarea intr-o clasa normala, alaturi de colegi, numai ca el necesita atentie speciala pentru a i se indeplini nevoile. S-ar putea ca un profesor sa trebuiasca sa aiba mai multa rabdare cu el sau sa fie nevoit sa stea intr-un loc mai retras, unde nu exista multi factori perturbatori.

Un copil care sufera de deficit de atentie are nevoie de sprijin in monitorizarea si controlarea comportamentului si a nivelului de atentie. El trebuie sustinut de metode educative bune care il ajuta sa se concentreze si sa isi aminteasca lucruri.

Tratamentul include terapie de comportament si administrarea medicamentelor. Atat familia cat si cadrele didactice trebuie sa se implice.

Lasă un comentariu